12 signalen naar een burn out
Alleen jij kan het voor zijn
1. Sterke bewijsdrang
Een sterke drang om te moeten presteren. Perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, grenzen overschrijden en eigen behoefte aan de kant zetten. Kenmerkend voor: Kwetsbare ego's.
2. Alleen maar willen werken
Het gevoel om onmisbaar te zijn, een sterke bewijsdrang naar: ouders, gezinsleden, vrienden, familie, leidinggevende en naaste collega's.
Kenmerkend is de bewijsdrift, betweterigheid: Van de daken schreeuwen dat jij de beste bent.
3. Verwaarlozen van jezelf
Buiten werktijd is er geen ruimte meer voor vrije tijd. De leefstijl begint ongezonder te worden.
Meer roken, weinig tijd voor eten, veel koffie, weinig slaap. Geen tijd voor sport of hobby's. Het sociale leven wordt ondergeschikt.
4. Vermijden van conflicten en behoeften
De eerste klachten. Buikpijn, slecht slapen, misselijk, desoriëntatie, niet meer weten wat de bedoeling is. Prikkelbaar worden, gevoel hebben van conflicten met collega's of leidinggevende. Relatie thuis verslechterd, vergeetachtig. Opgejaagd worden, paniekerig reageren en bedreigd voelen. Continu aangevallen voelen. Kenmerkend, kritiek is niet te verdragen.
5. Volledig opgaan in het werk
Emotioneel afgestompt, minder empatisch en prioriteiten raken ondergeschikt aan het werk. Zichtbaar afwijkend gedrag.
6. Ontkenning, kritisch, ontevreden
Het individu wordt verbitterd, ongeduldig, opgekropte agressie laat steeds meer zijn negatieve kant zien en is intolerant naar anderen.
Eigen overtuigingen nemen de overhand en kunnen radicaliseren. De werkdruk en alle mensen om het individu heen zijn alleen maar obstakels.
7. Afstand nemen - alles is hopeloos
Steeds vaker ziek. Het sociale leven begint steeds lastiger te worden. Vrienden, familie en het eigen gezin wordt gezien als een obstakel en soms als vijand beschouwd. Kritiek kan het individu niet meer verdragen en de stress begint de overhand te krijgen. Vaak wordt er alles aan gedaan om hier vanaf te komen door naar drank of drugs te grijpen. Kenmerkend: Vermijden.
8. Gedragsverandering
Het individu wordt apathisch, afstandelijk, onverschillig en maakt tegenstrijdige opmerkingen.
Het gezin, vrienden, familie, collega's maken zich zorgen. Het individu wordt echter het aller liefste met rust gelaten en zal op alle hulpbehoevende vragen zeer defensief reageren.
9. Niet meer mezelf zijn
In dit stadium voelt het individu zich een buitenstaander van de realiteit en isoleert zichzelf van de buitenwereld. Eigen overtuigingen en emoties worden ook niet meer als vertrouwd ervaren. Het individu voelt zich compleet nutteloos of waardevol. Hier zie je het begin van verwaarlozing in gezondheid en leefomgeving. Overtuigingen kunnen omslaan naar extremisme.
10. Totaal uitgeput
Het individu is volledig uitgeblust. Angst en paniekaanvallen spelen hierbij een dagelijkse rol. Heftige emoties spelen op. De innerlijke behoefte wordt meestal vervult met: Gokken, drank, drugs, seksuele driften en/of impulsieve aankopen. Waar uiteindelijk geen voldoening uit bestaat.
De Kans op een verslaving is zeer groot aanwezig.
11. Depressie - isolement
Het individu is in het stadium gekomen van uitputting, verlies en onzekerheid gekomen. Alles staat in het teken van negativiteit. Slaaploosheid, vermoeidheid, zelfhaat, schaamte, uitzichtloosheid, agressie, en suïcide gedachten kunnen dagelijks opspelen.
12. Alarm stadium: De BURN-OUT
Het ineenstorten van de geestelijke en lichamelijke gesteldheid.
Het brein is ver voorbij het stadium van rationeel denken en het lichaam reageert extreem op elke waarneembare prikkel.
Het is vrijwel zeker dat het individu een groot gevaar voor zichzelf of voor de omgeving wordt.
Het is nu drastisch om per direct professionele hulp in te schakelen.